Zonnebank Adviezen en SVZ ( samenwerking verantwoord zonnen)

Zon is goed voor je. Het stimuleert de aanmaak van vitamine D wat belangrijk is voor onder andere sterke botten en tanden. Bij Zonnestudio SunVital in Maarssen kunt U verantwoord zonnen na een gedegen huidmeting van Uw huidtype. Meer op SVZ website

SVZ Samenwerking Verantwoord Zonnen

Lidmaatschap SVZ

SunVital staat onafgebroken voor kwaliteit en is daarom actief lid van de Samenwerking Verantwoord Zonnen. Deze branchevereniging heeft als doel om de gehele branche naar een hoger en professioneler niveau te brengen. SunVital helpt hierbij door actief deel te nemen aan vergaderingen van de vereniging. Op deze manier delen we onze kennis met andere zonneondernemers, fabrikanten en distributeurs. Door deze actieve deelname is SunVital altijd up-to-date op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en daar profiteer jij als zonnegast natuurlijk volop van mee!

Zonnestudio Sun Vital - Zonnebank Maarssen Utrecht

Jonger dan 18 jaar

Wanneer je jonger dan 18 jaar bent, mag je nog geen gebruik maken van zonneapparatuur. Wetenschappers en huidspecialisten hebben vastgesteld dat het voor jonge mensen beter is wanneer ze niet te veel zonlicht te krijgen (dat geldt ook voor de buiten zon!) Tot het achttiende levensjaar is de huid nog in ontwikkeling waardoor huidschade door eventuele verbranding, het risico vergroot op de ontwikkeling van huidkanker op latere leeftijd.

Zonnestudio Sun Vital - Zonnebank Maarssen Utrecht

Ga voorzichtig met je huid om!

Als branchevereniging staat SVZ (net als onze leden) volledig achter de regel dat u voorzichtig met uw huid omgaat. De ‘niet onder de achttien’-regel is dan ook, net als andere maatregelen om huidkanker te voorkomen, erg belangrijk.

Zonnestudio Sun Vital - Zonnebank Maarssen Utrecht

Tips voor verantwoord zonnen (binnen/buiten)

 • Er is geen verschil in UV straling tussen binnen en buiten zonnen. Dus gebruik voor buiten zonnen altijd de juiste SPF factor creme.
 • Laat de huid voorzichtig wennen aan de zon en ga niet direct uren achtereen zonnen
 • Geniet van de zon, maar let op wat Uw huid op dat moment aan kan
 • Voorkom zonnen tussen 12.00 en 15.00 uur
 • Draag in de volle zon bij voorkeur een zonnehoed of petje en kleding
 • Het duurt ongeveer een halfuurtje voordat zonnebrandcrème ingetrokken is en zijn werk kan doen.
 • Volg gebruiksinstructies van zonne-apparatuur nauwkeurig op en vraag in een zonnestudio om persoonlijk advies
 • Ga uit de zon en niet onder de zonnebank als Uw huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of snelle verbranding. Raadpleeg Uw arts en overleg met ons
 • Gebruik de juiste binnen cosmetica voor onder de zonnebank
Zonnebank kuurtje bij Zonnestudio Sun Vital Maarssen
Zonnebank kuurtje bij Zonnestudio Sunvital Maarssen

Zonnen en medicijnen, contactlenzen

Het gebruik van zonnebanken is altijd voor eigen risico. Echter door huidanalyse en huidmeting, proberen wij altijd gezamenlijk tot een juiste keuze van de zonnebank en zonnetijd te komen. Er zijn medicijnen waarmee U de zon beter kan mijden, bijvoorbeeld gebruik van antibiotica. Dit geldt voor zowel de buiten zon, als bij het gebruik van de zonnebank. Bij twijfel adviseren wij U zelf contact op te nemen met de apotheek en of behandelend arts. Vaak staat deze waarschuwing ook op de verpakking van het desbetreffende medicijn.

De buiten zon en het gebruik van de zonnebank kan droge ogen geven, wat irritatie kan veroorzaken bij het dragen van contactlenzen. Gebruik altijd een zonnebrilletje en houdt Uw ogen onder de zonnebank gesloten. Het gebruik van een zonnebrilletje is in ieder geval aan te raden.

Zonnestudio Sunvital Maarssen - Ergoline zonnebank

Zonnecosmetica voor onder de zonnebank

Onze cosmetica lijn is van Devoted Creations, zonnebank crèmes op basis van Aloë Vera. Deze crèmes verzorgen Uw huid en genereren een zeer goede bruining. In elke prijsklasse hebben wij een aantal soorten op voorraad. Alvorens U een crème gaat kopen, laat u in de studio informeren. Let op: U gebruikt onder de zonnebank nooit een crème met een SPF factor, dit gebruikt u in de buiten zon. Ons advies is om nooit een crème op waterbasis en/of mineraaloliën te gebruiken.

Devoted Creations Tanning Skincare

Huidtypes (bron Stichting tegen kanker)

Of Uw huid snel bruin wordt of niet, heeft U niet zelf in de hand. Uw huidtype is erfelijk bepaald en verandert niet meer. Ook niet door vaker of langer in de zon te blijven.

Op basis van de gevoeligheid van de huid kunnen we zes huidtypes onderscheiden. Huidtype 1, 2 en 3 zijn het gevoeligst voor ultraviolette straling. Ca. 40 % van de Nederlanders heeft huidtype 1 of 2.

 • Huidtype 1. De huid verbrandt altijd en wordt niet bruin. Het is een heel lichte huid, vaak met sproeten. Mensen met rood of lichtblond haar en lichte ogen hebben meestal huidtype
 • Huidtype 2. De huid verbrandt snel en wordt zeer moeilijk bruin. Het is een lichte huid. Mensen met blond haar, grijze, groene of blauwe ogen hebben meestal huidtype 2.
 • Huidtype 3. De huid verbrandt minder snel en wordt gemakkelijk bruin. Het is een licht getinte huid. Mensen met donkerblond of bruin haar en vrij donkere ogen hebben meestal huidtype 3.
 • Huidtype 4. De huid verbrandt bijna nooit en bruint heel goed. Het is een natuurlijk getinte huid. Mensen met donker haar en donkere ogen hebben meestal huidtype 4.
 • Huidtype 5 De huid verbrandt zeer zelden en bruint intensief. Mensen hebben een donker getinte huid.
 • Huidtype 6. De huid verbrandt nooit en is zeer donker gepigmenteerd of zwart.

Zonnebank en huidkanker (fabels & feiten)

Huidkanker wordt vaak toegeschreven aan teveel zonnebaden of gebruik van zonnebanken. De samenstelling van zonlicht en licht van moderne zonnebanken is vergelijkbaar.

Maar er zijn ook belangrijke verschillen tussen binnen en buiten zonnen. In tegenstelling tot zonnen buiten zijn bij zonnen op de zonnebank een aantal belangrijke beschermende maatregelen ingebouwd: de ‘zonkracht’ van de lampen is beperkt tot een Europese veiligheidsnorm, een zonnebank slaat na een bepaalde tijd automatisch af, gebruik van zonnebanken is niet toegestaan voor personen jonger dan 18 jaar en niet in de laatste plaats wordt men bij het gebruik van zonnebanken nadrukkelijk geadviseerd en begeleid aan de hand van ieders eigen huidtype.

Recente wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat regelmatig zonnen vele gezondheidsvoordelen oplevert.